1. Головна
  2. /
  3. Батькам
  4. /
  5. Організація харчування

Організація харчування

Для учнів медичною сестрою школи розроблено пам’ятку “Профілактика гострих кишкових інфекцій та отруєнь”. Такі пам’ятки розміщені в кожному класі.

Скільки і чого їсти: рекомендації МОЗ щодо здорового харчування школярів

Харчові звички, що формуються у дитинстві, зберігаються і в дорослому віці. Достатня кількість поживних речовин і правильна культура спроживання їжі не лише вбережуть дитину від численних хвороб, а й зроблять її бадьорішою і уважнішою. У рамках інформаційної кампанії “До школи” у Міністерстві охорони здоров’я розповіли про затверджені МОЗ України норми харчування дітей і даємо поради батькам, як зробити харчування дитини збалансованим і корисним.

Скільки поживних речовин потрібно школярам: про норми харчування для дітей різного віку

Забезпечення харчуванням дітей в школах – це відповідальність органів місцевого самоврядування. Міністерство охорони здоровʼя України розробляє норми, відповідно до яких місцева влада повинна забезпечити харчування учнів.

Восени минулого року МОЗ України оновило норми фізіологічних потреб в основних харчових речовинах і енергії. У підготовці норм були враховані рекомендації та стандарти ВООЗ та Європейської агенції з харчової безпеки.

Згідно з нормами, 6-річним першокласникам для активного життя достатньо 1800 ккал на добу, а дітям 7-10 років – 2100. З 11 років добові потреби у для дітей різної статі відрізняються: хлопчикам та юнакам  треба дещо більше енергії, аніж дівчаткам і дівчатам.

Які продукти повинні входити до щоденного раціону школярів

Харчування дітей має бути здоровим та збалансованим також поза школою. Ось кілька порад, які допоможуть скласти домашнє меню:

– акцентуйте увагу на овочах і бобових – вони мають бути основою раціону;

– стежте, щоби дитина щодня їла фрукти та ягоди, молочні та кисломолочні продукти, у невеликих порціях – цільнозернові продукти, насіння та горіхи;

– упродовж тижня готуйте рибу (2-3 рази на тиждень) і м’ясо (переважно птиці і кролика);

– мінімізуйте кількість солі та цукру; – для дітей 2-3 г на добу, для підлітків менше 5 г на добу, цукор: 25-50 г на добу включаючи фруктові цукри;

– використовуйте корисні олії (оливкова, кукурудзяна, лляна, гарбузова, горіхова);

– стежте за водним балансом школяра: дитина має отримувати достатньо рідини і пити не за графіком, а орієнтуючись на відчуття спраги.

Перелік необхідних організму продуктів та рекомендований розмір порцій, розроблений на основі найкращих практик провідних країн світу та офіційно схвалених МОЗ України та Центром громадського здоров’я МОЗ України.

Людям із порушенням зору